miercuri, 16 septembrie 2009

Energie eoliana

Energie eoliana!? Ce este aceasta, cum se produce, de unde provine si ce efecte si/sau importanta are? Intrebari, intrebari, intrebari...

O sursa de raspunsuri ar putea fi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wind
Amatorilor de detalii suplimentare si cu un nivel de competenta mai ridicat le stau la dispozitie si alte surse de informare pe care le pot consulta in caz de nevoie.


Foarte simplu/primitiv, prin energie eoliana se intelege energia vantului. Vantul este alaturi de apa una din formele naturale de energie pe care omul le-a folosit din timpuri stravechi, mori de vant!?

Cum ar fi de asteptat cam fiecare dintre noi si-a pus candva intrebarea “ce este vantul”? Raspunsul vine ca de la sine si ar putea suna cam asa:
Vantul este deplasarea spontana a aerului intre doua puncte/zone.
Aceasta deplasare poate avea loc pe suprafete cu dimensiuni foare diferite la fel cum si intensitatea poate diferi mult in functie de multi parametrii. La o analiza ceva mai amanuntita se va putea constata ca de fapt vantul NU este un fenomen spontan sau aleator ci unul bine determinat si care are un rol bine definit si foarte important. Meteorologic vorbind vantul este un proces de egalizare a presiunii atmosferice intre doua campuri atmosferice cu caracteristici diferite, unul de presiune mare si unul de presiune mica.
Dar cum un cusurgiu NU se multumeste cu acest raspuns se si naste urmatoarea intrebare. Ce determina aparitia unor campuri atmosferice cu caracteristici diferite ca cele tocmai mentionate?

Este oare posibil ca caracteristica specifica fiecaruia din aceste campuri atmosferice sa fie doar manifestarea unei stari energetice locale momentane? Daca admitem ca asa este definitia vantului trebuie schimbata in sensul care spune ca:

Vantul este o componenta esentiala a cea ce numim clima si consta dintr-un proces natural si direct de refacere a unei stari de echilibru energetic in natura.

Acuma ca am pregatit un pic terenul revin la “energia eoliana” in sensul modern al cuvantului si mai ales in sensul si intelesul dat de furnizorii de energie consacrati.

Interesant este de constatat cat de superficial se trateaza in public unele subiecte. Unul din acestea este si acela al energiei eoliene. Se spune de catre adeptii sustinatori neconditionati ai energiei eoliene cum ca aceasta este “energie curata”!?

Revin acuma la definitia ce am adoptat ceva mai inainte pentru energia curata. Vezi postingul anterior. Rog acuma cititorul sa aibe mereu in fata aceasta definitie.

Deja exista nenumarate asa numite “parcuri energetice eoliene”, pe uscat sau in regiuni de coasta ale diverse mari.

Intrebarea ce se naste si pe care o pun acuma este daca utilizarea energiei vantului pentru producerea de energie electrica chiar este “curata”. Pentru a fi asa ar trebui ca suma tuturor proceselor, procedelor si elementelor folosite sa NU afecteze (influenteze negativ) in nici un fel starea naturala a mediului. Oare chiar asa este? In mod cat se poate de vadit NU. De ce? Pai nimica mai simplu. Atata vreme cat orice vanticel, cat de local si cat de slabut ar fi el, este un proces natural de refacere a unei stari de echilibru energetic natural, atata vreme orice “deturnare” de energie din acesta este o interventie majora si directa intr-un procesul natural amintit, si care ca urmare NU mai poate avea loc in mod nestingherit. Deci NU se va putea reface echilibrul energetic natural. Cu alte cuvinte este o interventie directa in mecanismul global al climei!? Poate declara un meteorolog ca stie cu adevarat ce influente pot avea asmenea interventii. Poate declara un meteorolog ca stie cat din energia in cauza este permis sa fie deturnata fara a duce la urmari perceptibile, chiar daca mult mai tarzii, a proceselor in care se intervine?
Este utilizarea energiei eoliene pentru crearea de de energie electrica comerciala o interventie calificata?

Oare NU este vantul, acea adiere pe care o simtim iesind pe strada, o componenta a unui mecanism mult mai mare si mai complex ce are loc la nivel planetar si care poate avea urmari asupra chiar a modului de existenta al planetei, chiar daca momentan inobservabile pentru si de catre “oamenii de stiinta”?

Foarte pe scurt indraznesc sa spun ca:

Utilizarea energiei eoliene pentru crearea de energie (electrica sau de orice fel) comerciala este o interventie directa, majora si poate mai ales necalificata in mecanismul global numit clima.

Bioxidul de carbon emanat de masinile/instalatiile actuale este descompus de plante prin fotosinteza, NOx-ele sunt descompuse in elemente inofensive prin procese chimice controlate, exista filtre de praf diverse si eficiente. . .

Ce regulator energetic de compensare exista pentru refacerea posibilelor, probabilelor si inca total necunoscutelor efecte ale perturbarii mecanismului de reglare a echilibrului energetic natural prin vant pe pamant?

Stie cineva asta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu