duminică, 13 septembrie 2009

Celula de combustie

De niste ani buni mereu si tot mai mult se vehiculeaza cea ce s-ar putea numi “teze ecologice diverse” si au aparut si dezvoltat in diverse masuri diferite curente cum ar fi acela al energiei eoliene, al celei solare, din surse regenerabile, si alte multe surse de energie “neconventionale”.

In domeniul auto una din preferatele actuale care se pare se raspandeste tot mai mult este celula de combustie!? S-ar putea spune despre aceasta ca momentan este cea ce se poate numi "super star" in domeniul actionarii auto!? Peste tot se pot vedea diverse reclame si articole publicitare si chiar “stiintifice” care lauda si ridica in slavi aceasta solutie ca fiind acea care nu produce de loc gaze nocive ci pune in libertate doar apa!? Chiar asa este oare? Aparent da, doar ca aici intervine cusurgiul din mine. Sau o fi “Toma Necredinciosu” din mine?
Toate sunt bune si frumoase numai ca inca nimeni, in nici un articol ce am vazut eu (nici pe departe toate) nu a aratat unde in aceasta lume se gaseste un lac sau un rau de hidrogen!? Nu de alta dar pentru a functiona o asemenea celula de combustie are nevoie de doua elemente, oxigen si hidrogen. Oxigen este “destul” in mediul ambiant doar ca treaba cu hidrogenul devine ceva mai "gadiloasa"!?

Unde, de unde avem hidrogen?
Cum il transportam?
Cum il distribuim?
Cum il stocam in cantitate suficienta pentru a putea fi considerat cu adevarat a fi o alternativa demna de luat in serios pentru solutiile actuale?

Inainte de toate intrebarea cea mai importanta:

De unde luam hidrogen?

Raspunsul va fi fara indoiala ca din apa!?

O prima problema ce se intrezareste in legatura cu aceasta este acea ca este vorba de un element natural despre care la alt calitol al aceleiasi invataturi ecologice si ecologiste se spune ca este o resursa limitata si ca trebuie umblat cu mare grija cu ea ca s-ar putea sa se ajunga la stari neplacute. . . Ori ma intreb eu daca intre cele doua curente nu exista oare o mica contradictie!?
Oare insasi apelarea la o resursa primara despre care se spune ca este limitata si periclitata, apa, nu este chiar asta in sine o degradare grava a conceptului de energie curata in legatura cu orice forma de energie ce apeleaza la una din componentele apei, componenta care in cantitatea necesara se gaseste in mod exclusiv in apa?
Acceptand ca NU ar fi asa se naste urmatoarea intrebare.

Exista foarte mult hidrogen in apa dar este legat si nu avem nici un folos de el asa. Ce putem face pentru a il obtine in forma in care acesta devine util in celula de combustie? Pai vor spune unii, cu multa dezinvoltura, prin electroliza!? Ups! Ca deja vad alta problema. Ce este si cum si cu ce are loc electroliza? Se pare ca deja insusi denumirea trezeste banuiala cum ca s-ar putea ca procedeul sa fie legat de utilizarea de energie electrica!? Da, este alta forma de energie considerata a fi curata. Dar oare chiar asa este? Cum se obtine energia electrica in cantitatea necesara producerii unei cantitati suficiente de hidrogen? Care este randamentul procedeului, al electrolizei, care sunt eventualele riscuri legate de acesta.

Care va fi costul final platit pentru 1kwh?

Ce eforturi vor fi necesare pentru aceasta. In bilantul energetic total cred ca trebuie incluse TOATE fazele necesare producerii hidrogenului cu care se alimenteaza un vehicol la statia de hidrogen. NU este voie sa se omita nici cel mai mic si nesemnificativ dintre eforturile necesate producerii elementelor constructive cele mai nesemnificative a indiferent carei parti de instalatie. Ca traiesc cu impresia, poate gresita ca pe ce un proces consta din mai multe cicluri de transformare, fiecare fiind afectat de un randament propriu, randamentul general al procesului devine mai mic!? Care ar putea fi urmarea? Cred a nu gresi foarte tare daca declar ca in final s-ar putea ca cu tehnica si tehnologia actuala, atat de dezvoltata cum este ea, inca sa avem sansa de a ajunge la randamente globale cam dezastruoase ca sa nu mai spun nimica de costuri si de influenta nefasta asupra mediului. Ca NU avem voie sa uitam ca asa cum actualmente curentul electric NU vine din priza nici hidrogenul pentru celula de combustie nu vine de la statia de alimentare!?
Celula de combustie este o treaba foarte simpla, mai ales principial doar ca pentru a o produce este nevoie de elemente componente, de aparatura si utilaje de inalta tehnicitate si precizie. Ori in legatura cu acestea se prefera a nu se aminti prea mult mai ales ca toate procedeele folosite sunt cam energointensive si nu totdeauna ecologic foarte corecte!? Tehnologiile de fabricatie a componentelor . . . Toate astea sunt oare fiecare in parte dar mai ales in suma lor foarte corecte ecologic? Ca nu pot decat sa ma repet, summa summarum conteaza si NU numai aparentele.


Desigur se vor gasi destul de multi sa spuna ca deja exista si sunt in functiune diverse surse de energie curata astfel ca producerea cu energia electrica provenita de la acestea a hidrogenului necesar . . . Ponderea? Alte aspecte referitoare la "curatenie" vezi alte postinguri de aici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu