vineri, 18 septembrie 2009

Alta "energie curata", cea solara?

energia solara, alta forma de energie despre care se spune ca ar fi una din cele mai curate. Da, este adevarat dar numai daca se respecta si tine cont de anumite lucruri.
Daca ar fi sa analizam modul de existanta al planetei pana la aparitia omului, adica cea mai lunga si reprezentativa perioada a existentei acesteia, vom putea observa ca intreaga energie care ajungea de la Soare la Pamant era absorbita de acesta si utilizata „la liber“ de catre acesta pentru asigurarea unei anumite stari de echilibru energetic dinamic stabil. O data cu aparitia si mai ales dezvoltarea omului acesta a inceput ca prin diverse activitati specifice lui sa influenteze locurile in care exista si traia .Unul din primele lucruri ce a facut omul a fost acela ca de la un anume moment dat a inceput, printre altele, sa construiasca, case si alte cladiri prin care a produs, in zonele astfel afectate, un fel de scut intre energia solara incidenta si suprafata pe care a construit, a produs umbra artificiala si a prelungit drumul energiei solare de la Soare la Pamant! Influenta infim de mica vor spune multi.
Cu fiecare zi ce a trecut si continua sa treaca, omul a devenit si continua sa devina tot mai destept, stie tot mai multe su cu asta mai plin de sine, mai increzut, chiar ingamfat si are tendinta de a nu tine cont de tot mai multe elemente si cu deosebire de acelea pe care le cunoaste mai putin. De fapt care este elementul pa care omul il cunoaste cu adevarat si / sau de tot? Exista asa ceva?

Acuma, in plina dezvoltare a paranoiei energetice contemporane, ca altfel nu pot numi tinuta actuala, se cauta diverse forme de energie care mai de care mai curate dar se uita, voit sau nu, ca NU ajunge o analiza superficiala. Referitor la aceasta trebuie sa fac mentiunea ca din punctul meu de vedere (poate nu cel mai corect), cam toate analizele ce am vazut eu (nici pe departe toate sau cele mai semnificative) sunt cat se poate de superficiale si destinate doar a sevi de “praf in ochii maselor”!?

De ce? Ce am de criticat referitor la energia solara? Va spun in cele ce urmeaza.

Una din sursele energetice ale planetei pe care traim este energia provenita de milioane de ani de la Soare, energie care mai ales a fost dar mai si este absorbita de Pamant si utilizata, in cadrul unor mecanisme despre care asi spune ca inca NU sunt suficient de bine cunoscute, le mentinerea unei stari de echilibru dinamic stabil pe planeta.

Acuma vin adeptii “energiei curate”, “verzii” si fac publicitate energiei solare si printre altele fac mare publicitate unui proiect care ar urma sa plaseze undeva in Sahara suprafete imense de panouri solare pentru captarea de energie solara , transformarea si trimiterea acesteia in Europa!? Facand abstractie de problemele politico-sociale legate de aceasta voi ramane la “problema” mea. Probleme mea consta de fapt dintr-o intrebare.

Ma intreb daca chiar este corect sa plasam mult sute de kilometrii patrati de panouri solare in deserturile lumii?

Ce sunt deserturile? Deserturile sunt zone ale Pamantului lipsite de vegetatie si apa in care de multe mii de ani intreaga anergie provenita de la Soare este absorbita de Pamant si utilizata de acesta pentru mentinerea acelei stari de echilibru energetic dinamic stabil le nivel planetar ce cunoastem. Cu alte cuvinte unul din principaliii factori care determina/influenteaza clima la nivel planetar. Si ce facem noi acuma? Venim si vrem zor nevoie mare sa facem umbra acolo unde de multe mii de ani nu a fost umbra, cu alte cuvinte deturnam o mare parte din energia pe care palneta o utiliza in mod NATURAL conform necesitatilor ei firesti pe care savantii actuali banuiesc ca realmente nici pe departe nu le cunosc chiar daca afirma contrariul.

Ca urmare, la fel ca si in cazul utilizarii energiei eoliene nu pot nici in acest caz sa spun altceva decat ca utilizarea energiei solare, asa cum se intentioneaza a se face, este o interventie directa, total necalificata si cu urmari total imprevizibile in echilibrul energetic natural al planetei, in evolutia climei.

Cu alte cuvinte cea ce se intelege azi prin “energie solara” NU este nici pe departe “curata”! NU asa.


S-ar putea vorbi despre ceva de acest gen daca s-ar inlocui toate acoperisurile existente cu celule solare fara a se face NICI o schimbare in deserturi si alte locuri. Acoperisurile existente deja sunt integrate in mare masura si de sute de ani in procesul natural de reglare al proceselor energetice si sa nu uitam ca au facut aceasta incet, pe masura dezvoltarii umanitatii. Este motivul pentru care chiar daca sunt dusmanul declarat al captarii energiei solare in zone de desert si alte zone asemanatoare din exact acest si acelasi motiv ma declar a fi sustinatorul utilizarii energiei solare in modul ce am chiar propus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu